Slenderman – En fiktiv figur med mörka makter

När man tänker på mytologiska varelser så brukar det handla om antikens sagor, folksägner och myter som funnits inom olika kulturer i århundraden. Bröderna Grimm gjorde sin karriär på att fara runtomkring i Europa och samla in lokala legender och berättelser som dom sedan tungt redigerade genom åren och nu har en populär plats i våra hjärtan från barndomens sagoböcker och Disneyfilmer. Internet har även det blivit en kultur för sig, med eget slang, referenser och humor. Så egentligen borde det inte dröjt så länge som det gjorde innan en modern mytologisk figur med oklar bakgrund skulle dyka upp. För idag så behöver det inte dröja månader eller åratal innan en berättelse spridit sig från mun till mun och blivit något större än vad det var från början, nej, med dagen teknologi kan det räcka med endast ett fåtal timmar.

Slenderman har sitt ursprung på hemsidan Something Awful forum där man den 8 Juni, 2009 höll en photoshop tävling kallad ”Paranormal Pictures”. Forumanvändare uppmuntrades att skapa läskiga bilder och fotografier och sedan posta dom på forumet för att delta i tävlingen. En utav dom tävlande var Victor Surge (riktigt namn Eric Knudsen) som lade in en långsmal, ansiktslös man i kostym på två gamla svartvita bilder med läskig text. Några dagar senare så lade Knudsen upp ännu en bild och ett fiktivt läkarutlåtande. Efter det så hakade allt fler användare på forumet på och Slenderman började dyka upp i allt fler bilder och få en egen bakgrundshistoria. Sedan dess så har fenomenet exploderat och Youtubers så som Marble Hornets vilka har släppt nära på ett sjuttiotal videos i en serie baserad på Slenderman (här kallad The Operator). Dom var även med och skrev manuset till Indiespelet Slender: The Arrival, vilket i sig har varit en stor internet succé. Senaste nytt från Marble Hornets är att deras youtube-serie blivit uppköpt utav Mosaic Media Group som ämnar att producera en Hollywood adaption i långfilmsformat.

Slenderman popularitet stannar heller inte där, en rad kopior, satirer och parodier har dykt upp över åren. En utav dom är Trenderman, en skyltdocka som skämtsamt brukar kallas för Slendermans trendige broder och som kommer att döma din klädsmak oavsett vad. Även MineCraft har ridit på Slenderman-vågen och har i spelet en långsmal svart polygonkaraktär med lysande ögon som kallas för Enderman. Den långlivade brittiska tv-serien Doctor Who har i sin tur en egen version kallad The Silence, långa utomjordiska varelser i kostym med ansikten baserade på Edward Munchs berömda tavla Skriet. Dess krafter är dock väldigt lika Marble Hornets The Operator och delar även andra likheter med Slenderman mythosen. Det är dock oklart om seriens skapare var inspirerade utav internetfenomenet eller ej då dom vägrar kommentera på frågan. Däremot så har tv-serien Supernatural varit mycket mer öppna sin inspiration till karaktären Thinman, till den grad att Thinman faktiskt startar som ett internetfenomen i själva serien på sidor som refererar till just Something Awful, CreepyPasta och liknande.  Dubstep artisten Skrillex har även med en figur som är oerhört lik Slenderman i sin musikvideo First of the Year (Equinox) och även om det är obekräftat så har artisten gett små ledtrådar om att han är ett fan utav mytologin.

Men Slenderman är inte helt okontroversiell, det finns oerhört många fans utav karaktären ute i världen och att läsa läskiga historier i sig är inget nytt. Men 2014 så skedde det ett överfall på en 13-åring utav hennes bästa vänner. Det visade sig senare att en utav tonåringarna ansvarig för överfallet lider utav en form utav schizofreni och har svårt att se skillnaden mellan verklighet och fantasi. För henne så var Slenderman på riktigt och genom att knivhugga sin väninna så trodde hon att Slenderman skulle acceptera henne och den andra överfallaren till sin inre krets. Det finns en väldigt bra dokumentär om fallet som heter Beware the Slenderman skapade utav HBO som tar upp fallet och ger bra bakgrund till hela historien.